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December 8, 2008
To: General Chairs
Officials Chairs

Rules & Regulations Committee
Board of Directors, USA Swimming
USA Swimming Officials

USA Swimming Coach Members

From:  Bruce W. Stratton, Chair

Subject: Interpretation of USA Swimming Rules and Regulations Article 101.2.3 (Breaststroke)

In 2005, FINA made changes to the technical rules for breaststroke which allowed a single
downward butterfly kick during or at the end of the first arm pull after the start and after each turn.
As required by USA Swimming Rules, we changed our technical rules for the breaststroke to
conform to the changes made by FINA.

During the time since the change, there has been much confusion about what constitutes the
beginning of the first arm pull. Based upon the Rules & Regulations Committee understanding of
FINA’s interpretation and actual practice in international competition, our guidance has been that
the mere separation of the hands or arms does not necessarily constitute the beginning of the first
arm pull.

However, we have been informed that FINA’s interpretation is now different from our previous
understanding of what constitutes the beginning of the first arm pull. In order for our
interpretation to conform to that used by FINA, the following interpretation is being made,
effective immediately.

For purposes of Article 101.2.3, as it relates to what constitutes the initiation of the first arm pull
and the allowed single downward butterfly kick, the following applies:

After the start and after each turn, any lateral or downward movement of the hands or arms is
considered to be the initiation of the first arm pull.

If you have any questions regarding the above, please do not hesitate to contact me.
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